Nederland > Nederlands

Live videoverificatie naar de Politie (LiveView®)

Camerabeelden naar de Politie via LiveView

Helpt om de pakkans van criminelen te vergroten

Met LiveView kan de meldkamer van de politie rechtstreeks meekijken met de camerabeelden van een winkelier of horecaondernemer. Zo is die direct op de hoogte als er een inbraak of overval (of ander gewelddadig delict) wordt gepleegd.

Hoe werkt LiveView?

Als winkels of bedrijven hun bewakingscamera hebben aangesloten bij een particuliere alarmcentrale, krijgt deze bij onraad via een (alarm)sensor een melding. Een beveiligingsmedewerker van de alarmcentrale kan de beelden dan ook zien en alle gegevens en de livebeelden snel doorschakelen naar de politiemeldkamer. Politiemedewerkers kunnen meteen de situatie inschatten. Hoe veel overvallers zijn er? Zijn er wapens aanwezig? Zijn er gewonden en moet er snel een ambulance komen? De politie kan ook vragen om (indien mogelijk) een camera om te draaien, in te zoomen of een andere (buiten)camera te activeren. Of om plattegronden en ander beeldmateriaal op het beeldscherm te zetten. De bediening van de camera gebeurt door de particuliere alarmcentrales; de politie kijkt mee via het beeldscherm van de beveiligingsmedewerker. Geen incident? Geen beeld!

Wat zijn de voordelen?

De politie en andere hulpdiensten hebben snel zicht op een situatie en kunnen sneller en slimmer reageren. Met LiveView kan de politie bijvoorbeeld meteen zien of de overvallers nog in het pand zijn of daarbuiten. Dit vergroot de heterdaadkracht van de politie. Ook kan een particuliere alarmcentrale de status van een melding vooraf verifiëren. Zo hoeft de politie minder vaak voor een nodeloos alarm uit te rukken. LiveView werkt bovendien preventief. Op winkelruiten prijkt een LiveView-sticker. Voor criminelen is meteen duidelijk dat de locatie is aangesloten op LiveView.

Hoe zit het met de privacy?

LiveView wordt alleen gebruikt bij incidenten. Pas dan worden de camerabeelden doorgezet naar de meldkamer en kan de politie meekijken.

Waarom bestaat het?

Het aantal overvallen moet dalen en het oplossingspercentage moet omhoog. Met LiveView kan de politie sneller en adequater reageren bij overvalmeldingen en haar heterdaadkracht vergroten.

Voor wie is het?

LiveView is beschikbaar voor:

  • bij een particuliere alarmcentrale aangesloten winkels, bedrijven en particulieren;
  • geld- en waardedepots/transporteurs;
  • lokale toezichtcentrales (van bijvoorbeeld gemeenten).

Wat kost het?

De politie brengt geen kosten in rekening bij de winkeliers of bedrijven voor LiveView. Het maakt (als toegevoegd deel) onderdeel uit van de overeenkomst tussen winkelier, bedrijf, particulier en particuliere alarmcentrales.

Kijk voor meer informatie op de website van Politie.nl

Meer informatie over LiveView?

Belt u dan eens met 088 6 644 644 of vul het aanvraagformulier in voor het maken van een vrijblijvend en persoonlijk adviesgesprek op locatie.

Vrijblijvend adviesgesprek aanvragen